School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    ag glaodhach ar an muic. Tioc! tioc! leis na cearca, "Biadh! biadh!" leis na turcaithe, "Beadaí! beadaí! leis an gé, "Fín! fín!" leis na lacain. Siad na h-ainmeacha atá ar ár mba: Báiní, Bricí, Caráinín, Blaicí, Dearg, Cúibí agus Bleánann. Cró na mba a glaodhtar ar an tig na mbíonn na ba. Le slabhra agus búarac bhíónn siad ceangailte. Na daoine féín a deinean an búarac, as gruaig eirbeaill no mbó. Gainimh a cuirimíd fé na ba mar leabaid gach oidhche.

Diarmuid Ó Dúbhda,
    Baile na Leacan
  2. Siad seo na h-ainmhidhthe atá in ár bfeirm, ba, capall, asal, caoirig, gabhair, cearca, lacain, turcaithe agus géana. Nuair a bhíonn duine ag glaodhach ar na h-ainmhidhthe cun bídh a thabhairt doibh, deireann sí do na cearca, Tioc! tioc! do na turcaithe, Bídh! bídh! do na lacain Fín, fín! Doc! doc! leis an muic. Nuair a bhíonn duine ag seóladh na ba Huis! huis! a deireann sé, do na caoirigh Cuis! cuis! Nuair a bíthear ag tabhairt baine do na gamhna, Súcaí beag! sucaí beag!
    Mícheál Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Kerry