School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Nuair a bítear ag cur na prátaí tarraigéann siad an feamnac agus aoileach go dtí an páírc agus leathan siad ar fúid páirce iad. Annsan tagann fear le ceácht agus deineann sé na h-iomaraí. Geátar na sgioláin ar dtúis. Bhíonn "súil" ins gach sgiolán mar is as an súil a fhásann an gas. Ní folair iad a bheith geárrtha cúpla lá sara cuirtear na sgioláin. Deintear poll ins an iomar leis an ráinn agus caithtear an sgiolán isteach ann. Taréis mí nó mar sin tagann an gais aníos tríd an cre, deintear na claiseanna do threabhadh. Caithtear aoileac breágac anuas ar na h-iomairí. Cuireann siad an cré anuas ar na h-iomairí le slúasad. Tagann alán salachar ar na prátaí taréis tamaill agus ní foláir iad do glanadh. Taréis tamaill eile deintear iad do spréál dhá nó trí uaire cun an dubh do coimeád as an gas. I mí Deire Fóghmhair a baintear na prátaí, cuirtear cuid aca isteach san tig
    Siobhán Ní Rócháin
    Lios na mBóbhán, Co. Kerry