School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Tá plánnda ann ar a nglaodhtar meachan air. Fadó do bheiridís é agus dithidís é cun slaghdán do leigheas. Do gheibhidís éidhneán agus bheiridís é agus deineadh ar nós caipín é agus cuiridís anuas ar an ceann é. Dá mbéadh an ceann tinn. Tá plánnda cudmali air. Bheiridís é agus cuiridís siúcre agus ditheadh é, tá ana mhaitheas air cun casachtach. Dá fliucfá leathanach de thobac agus é cur le n-aoscóid deineadh sé é do leigheas. Dá níosfá muinghéan beirighthe deiridís go bhfuil sé go maith don bholg. Geibhtear tobac agus deintear é brughadh go maith go dtí go mbíonn sé ar nós bruscar agus é mheascaithe le siúcre cuirtear isteach i súil caoire a bheadh dall.
  2. Tá meacain ag fás agus glaodhtar air, meacain na tá cabha. Bhaintear an croiceann de agus brúghtar é idir do dhá láimh cun ceiridhí do dhéanamh de. Cuirtear le cneadh é agus coiméadhtar igcoinnibh an cneadh é ar feadh cúpla lá. Geibhthear grúnlas deintear é do beiriú agus tugtar do beithíoc a bheadh bruinne dhearg aice. Cuirtear cúnlac igcoinnibh créacht cun an fuil do stopadh.
    Muiris Mac Gearailt
    Baile na Leacan, Co. Kerry