School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Bhi gala mor gaoithe sa ceanntar seo sa bliadhan 1839 agus do leag se dha thig san Tirach agus ceann i Lios na Caol Bhuidhe. Thainig an fharraige suas go dti cupla tigthe i Breandan. Sa bhliadhan 1888 thainig gala mor agus d'fhan se ar fead dha la anso. Thog se ar dian slinne de thig i Baile an Oidhre agus do chuir se na baide isteach i gCuan Bhreandain. Bhi triur fear o Breandan ag iasgaireact i Bagh Breandain oidhce agus bhi se comh cuin na raibh coruighe san uisge act bhi aniomarca eisg aca agus do cuireadh an naomhog sios go toin uisge agus do bathad an triur aca. Annsan deirig an stoirm agus do deineadh ana diabhail i Breandan an oidhche sin. Timcheall tri fichid blian o shoin do bathadh da bhaid i gCuan Breandain le linn stoirm mhoir.
  2. I mbliadhan 1888 bhi stoirm mhor ann agus cuir an taoide bathadh mor suas go dti tig Micheall O Grainne amuich i mBaile Duinn. Agus an la ceadhna thog an gaot dion slinne agus an binn as tig thoir i mBaile-Dubh. An oidce ceadhna thainig an farraige isteach ins a Ce agus isteach ins na tighthe agus caith na daoine teitheadh asta. Bhi triur fear ag iascaireacht i Bagh Bhreandain agus ni raibh cor ar uisge na
    1. processes and phenomena
    Diarmuid Ó Dúbhda