School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    alán úirlisí ag an gabha; builig, inneóin, teanncar, órd, casúir, tairingí, agus ceapórd. Bíonn alán oibre le déanamh ag an gabhain toisg ná fuill aon gabha eile sa ceannthar. Do bhí gabha i gClochán timcheall seasghhadh blian óshoin agus dheineadh sé sleáin, rainn, geataí agus tairingí; Padrúig Piaras ab ainm dó. Deirtear dá nígheadh gabha é féin ins an uisge na fhuarann sé an iarann, ná bhraitheadh sé an obair.Amuigh fé'n aér a bhíonn an gabha ag obair nuair bhíonn sé ag cur búinn ar na rotha.
  2. Níl acht aon céardhcha ins an paróiste so. Siad na h úirlisí a bhíonn ag an gabhann:- ná inneóin, casúir, builig, iarann agus teine. Bíonn tobán uisge inaice na teine agus caithean sé an t iarann dearg isteach ann cun é do fhuaradh. Gual a bhíonn aige mar teine. Bíonn an builig aige cun an teine do shéide. Cuireann sé crúidhte fé capaillibh, fé capaillíní agus fé asail. Isitg san céardchain iseadh a cuireann sé na crúidhte fuatha. Amuich iseadh a cuireann sé na
    Seán Ua Murcadha
    Máire Bean Uí Murcadha