School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Níl acht aon ceardhca sa ceanntair seo agus tá suidheamh uirthe i gClochán inaice na sgoile. Ceann felt atá air agus tógadh é anuiridh. Deineann an gabha geataí, sleáín, agus inill cun na turnapaí a ghlanadh, seacas na crúidhte dos na capallaibh is na h-asalaibh. Bíonn alán daoine ag dul don ceárdhchain len a gcapaill agus bíonn alán oibre le déanamh ag an gabha, toisc ná fuil aon gabha eile sa ceanntair. Do bhí gabha i gClochán timcheall octmhó bliadhan ó shoin agus dheineadh sé sleáin, raínn, tairingí, geataí agus alán rudaí eile. Pádruig Piaras ab ainm dó. Deirtear dá nígheadh gabha é féin san uisce 'na fhuarann sé an t-iarann dearg ná bhraifheadh sé an obair ró dhiain air. Tá alán úirlisí ag an gabha mar atá: builig, inneoín, teanncar, agus mar sin de. Fadó bhíodh seana sgéalta ar siubhal sa Ceárdhchain.
    Cáit Ní Mhuircheartaigh
    Mullach Bhéal