School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    Níl siad comh flúirseach. fadó dheinead na mná geansies agus stocaí dos na fearaibh agus dheineadh siad seáls doíbh féin leis an snáth a sníomheadh siad.
  2. Tá beirt táilliúir sa pharóiste seo. Théigheadh na tailliúir ó thig go tig fadó agus dheinidís na chultacha acht anois deineann siad a gcuid oibre na dtighthe féin. Ní bhíonn an teádac aca in aon cor cun na chultacha do dhéanamh ac ceannuigheann an duine féin an téadac agis tóga sé don táiliúir é. Dfhásadh líon anso fadó. Cuireadh é ar nós coirce, é do leathadh san talamh. Nuair a bheadh sé aibidh deineadh é do géarradh le coráin agus ceanghalaidís é in punanna. Taréis tamaill in dhiaidh sin cuiridís é isteach i poll phortaig cun é do bhroga agus claidhe fóid mor timcheall air. Nuair a bheadh sé bog crochaidís ós cionn na teine é. Nuair a bheadh se cruaidh tirm dheinidís é do tharrach tré taisteal, in a dhiaidh sin dheinidís é
    Siobhán Ní Rócháin
    Lios na mBóbhán, Co. Kerry