School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    ubhall isteach i dtubán uisge agus an duine a thógann an t-ubhall amach leis a bhéal gheibheann sé é. Croctar ubhall eile as na fraightheaca agus an duine a bheireann greim ar an ubhall len a bhéal gheibheann sé é. Cuirtear dhá cnóíte isteach sa teine agus cuirtear ainm bhuachalla agus cailín ortha, agus má léímeann an dá cnóite le'n a céíle deirtear go bpósfar iad.
    Seán Ua Murchadha
    Doire na Muice
  2. Lá an Dreóilín. Téigheann na buacaillí san dreóilín an lá sin. Timcheall coigcíse nó mar sin roimh Nodlaig bíonn na buachaillí ag déanamh drumana agus ag déanamh culaithe deasa. Annsan deineann siad láir bhán.
    Teigheann na buachaillí óga go dtí trí nó ceithre baile fearann, act téigheann na fir oga mór timcheall an paróiste ag bailiú airgid. Deineann na buachaillí óga an t-airgead do roinnt go cothramh act bíonn oidhche spóirt ag na fir óga ag ól is ag rinnce
    Gerard Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Kerry