School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    na ceárdchain céarnach. Tá dhá fuinneóíg innte, ceann i dtosach agus ceann ar an taoibh thiar. Fadó nuair a mharbhuigheadh duine bó nó bollán, nó gamhan, thugadh sé an ceann don gabha, ach ní gheibheann aon pios daoibh anois in-aon-cor.

Siobhán Ní Mhurcadha
    Doire na Muice
  2. Tá tig fé leith ag an gabha. Ceárdhcha a tugtar air. Tá doras mór leathan air. Deineann an gabha geataí, crúidhte, sleáin, agus céachtaí. Deineann sé an sleáin as ráinn nua. Bionn teinteán mó san ceádhcain agus bíonn an builg ar an taobh clé de'n teine agus bíonn an inneóín i lár an úrláir. Cuireann sé an crot ar an iarann ar an inneóín. Istig san ceárdhcain is mó a oibruigheann an gabha ac nuair a bhíonn sé ag cur buínn ar rotha is amuich a dheineann sé é. Nuair a bhíonn capall bacach ag feirmeoír is féidir leis an gabha é do leigheas. Tá beirt gaibhne annso, gaibhne óga iseadh iad.

Siobhán Ní Rocháin
    Lios na mBó mBán