School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    aige. Bróga ísle a caitheadh furmhór des na daoine fadó. Bhí daoine ann fadó agus caithfhidís uisge na gcos ar gac éinne sa tig í dtreó ís ná thagadh aon mídhádh ortha.
    Maitias Ua Dúbhda, Baile na Leacan
  2. Bhíodh na daoine fiche blian d'aois fadó sara bhfaighidís péídhre bróga agus cuid aca nuair a bhíodh siad ag pósadh. Ní bhíodh aon bróga ortha ach stoca mór ar a tugtaí lóipín. Bíonn bróga ar gach aoinne anois ach san tSamhradh, ní bhíonn aon bróga ar na scoláírí óga. Ní raibh aon bróga ag díol ag na siopadóirí fadó ach dul go dtí an gréasaidhe cun do thuis a thógaint agus bhíodh siad déanta aige taréis seachtmhaine no mar sin. Bhíodh na fir ag foghluim an ceáird ó cheann go ceann. Bhí bróga eile aca leis agus "clogs" a tugtar ortha. Bhí bonn adhmaid agus uachtar leathair ortha. Na mná is mó a cathadh iad. Bhí saghas eile bróga aca agus cuiridís féín an bonn fútha. Bhí bróga ísle agus bróga árda aca fadó, bróga ísle is mó a bhíodh
    Siobhán Ní Rócáin
    Lios na mBóbhán, Co. Kerry