School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    le sin siúd anuas an sprid agus marbhiugeadh san fód é.Deirtear nuair a cuimhnigheann an sprid ar an corráiste a bhí ag an fear go neighrigheann sé in árd buile go dtagann an buile sin air gach aon seacht bliadhan agus le neart an buile sin go dtuiteann cuid den Gráin.
    Tá liosachán i lios na Caol buidhe agus is uaidh a tóghadh ainm an baile. Bhí an liosachán I d’teorannta idir beirt feirmeóir agus bhí sé ráidhte ag na seandaoine a bhí ann an uair sin go raibh crócha óir curtha I bhfolach ann. Lá des na laetheannta do tháinig an beirt fheirmeóir le na céile agus dubhradar go romhairfidís an liosacháin d’fhonn an tór a d’fhagháilt. Do tosnuigheadar ar é romhar lá. Tugadar trí laethe a romhar agus ní fhuaireadar an tór. Buail tinneas na gcos an ceatrú lá ortha agus fuaireadar pianta mora agus cailleadh iad. Tá an tór ann fós agus ní romharfadh aone é ar eagla go geóbhdís galar na gcois.
  2. Tá liosachán i Lios na Caol buidhe agus is uaidh a tóghadh ainm an baile. Bhí an liosachán I d’teorannta idir beirt feirmeóir agus bhí sé ráidhte ag na seandaoine a bhí ann an uair sin go raibh crócha óir curtha I bhfolach ann. Lá des na laetheannta do tháinig an beirt fheirmeóir le na céile agus dubhradar go romhairfidís an liosacháin d’fhonn an tór a d’fhagháilt. Do tosnuigheadar ar é romhar lá. Tugadar trí laethe a romhar agus ní fhuaireadar an tór. Buail tinneas na gcos an ceatrú lá ortha agus fuaireadar pianta mora agus cailleadh iad. Tá an tór ann fós agus ní romharfadh aone é ar eagla go geóbhdís galar na gcois.
    Máirtín Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Kerry