School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    bhíodh cóisre aca oidce Máirt na h-Inide agus cuiridís fios ar a gcáirde go léir teact cuige. Is anamh ná tagadh buachaillí tuighe. Bhíodh agaidh feidil agus punanna tuighe timceall ortha san. San inid is mó a póstar muíntir na h-áite seo anois agus is anamh a bhíonn cóísre aca. Deirtear ná bhíonn rath ag aon cailín a phósann gan "seana rud, is rud nua, rud ar iasacht is rud ruadh." Deirtear go mbíonn mísheans ag aoinne a phósann Dé hÁoine.

Cáit Ní Mhuircheartaig
    Mullac Bhéal
  2. Fadó ní pósadh aoine ins an t-séípéal. Posadh sa tigthe iad. Bhíodh an sagart ins an tig an pósad an oidche sin. Agus pósadh sé iad roimh breac an lae ar maidin. Tabharfadh cairde an fhir agus na mná púnt nó dá phúnt don sagart ag díol air an pósad. Ní raghadh an fear agus an bean a beadh pósta go dtí aon ái act beadh oidche maith aca. Mhairbhidís cúig nó sé caoire tímceall trí lá roimh an phósadh. Bheadh siad ag rínnce agus ag amhráin ar feadh na h-oidhche.

Siobhán Ní Murcadha
    Doire na Muice