School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    meidir go glaodhtar loinithe air. Bhíodh píosa adhmaid cruinn ar bun an loinithe agus bhíodh sé lán de phoill. Is leis an loinithe a deineadh an t-ím istig sa meidir. Bhíodh duine ag buaileadh an loinithe síos suas ar feadh uair a chluig cun an t-ím do dheánamh. Bhíodh claibín ar bárr na meidire idtreó is ná dortóchaidhe an t-uachtar as. Bheadh fhios agat nuair a bheadh an t-ím deánta, mar ní fheadhfá an loinithe do sáthadh síos in-aon cor. Ní meadar atá ag na feirmeóirí anois act bairille. Tá h-annla ar gach taobh den bairille cun é do casadh mór timcheall. Dá dtagadh duine isteach faid a bheithfá ag deánamh na cuiginne, dheanfadh sé a bairille do casadh ar feadh tamailín. Nuair a bheadh sé deánta, thógfadh bean an tighe an t-ím amach as, agus dheinfeadh sí é do nígh go dtí go mbeadh gach aon rian bainne as. Annsan tógfadh bean a tighe an blathach amach agus thabharfadh sí braon do gach éinne a bheadh istig. Cuirfheadh sí salann ar an ím agus deintí é cuir isteach i feircín. Tógfaí go Corcaig é annsan ar muin capaill. Bhíodh cúpla feircín anáirde ar gach capall.
    Diarmuid Ó Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Kerry